Emődi Főnix Íjász Egyesület
Tartalom
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Menü
     
Támogatóink
     
Honlappal nem rendelkező támogatóink

Karsai Ferenc
Eszlári Család
Szűcs Gyula
Turi Róbert
Csík János
Faragó Béla
Vas József
Pongrácz 2007 BT (Emődi Pékség)
Kósa Lajos
Farkas István Pincegazda
Budai Anita - Talléros vegyesbolt
Veres Attila
Matiz János
Szabó Zoltán
Kiss-Patrona BT
Zsóka ABC
Petruska Ágnes
Unió Coop RT (az új üzlet)
Spák Zsolt
Lénárt Család
Marczis László
Csécsi Barnabás
Kasza István
Kalber László

 


 

 

     
Írásaim Emődről, Emődiekről

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

Az Emődi Polgári Körben

  2010.01.31. 20:41

 

Az Emődi Polgári Körben
 
   Az utóbbi pár évben egy olaszliszkai barátom és íjásztársam meghívására részt vettem az  évente megrendezésre kerülő falunapok alkalmából tartott íjász bemutatón.
   Ott járva nagyon meglepődtem, hogy micsoda összetartás, erős barátság, szívélyesség járja át a lakosságot. Arra gondoltam, milyen jó lenne, ha így lenne ez Emődön is. Magamba néztem, és rájöttem, hogy én sem vagyok ott minden rendezvényen, vagy éppen csak kiugrok körülnézni, aztán hazamegyek, és részemről, vége a programnak. Vagy ki sem megyek. Ez helytelen! Ha mindenki így gondolkodik, akkor városunkban megszűnik minden közösségi élet! Hányszor hallottam a fiatalabb, de az idősebb korosztálytól is: „Emődön nincs semmi szórakozási lehetőség, nincs kulturális élet. Nincs összetartás!”. De ha az egyén nem tesz semmit, akkor mit várhat a közösségtől? Hogy várhatja mástól, hogy változtasson a dolgokon, miközben ő semmit nem tesz ezért?
   Ezen felismerés következtében hoztuk létre barátaimmal az Emődi Főnix Íjász Egyesületet, hiszen nálunk még ilyen nem volt! Bemutatókat vállaltunk, ezért ott kellett lennem minden rendezvényen, és rá kellett döbbennem, hogy eddig tévesen ítéltem meg Emődöt. Igen is vannak színvonalas rendezvények, igenis vannak jó baráti társaságok, igenis van összetartás! Meglátásom szerint azonban még lehetne ezt fokozni, ha mindenki felismerné önmagában, amit én is felismertem! Mert nem többet ér egy városi rendezvényen közösen szórakozni, barátokkal találkozni, tartalmasan eltölteni az időt, mint odahaza nézni a televízió készülékek által naponta ontott népbutító műsorokat, sorozatokat? Ha vissza kell emlékeznünk pár év múlva, mire emlékszünk vissza szívesebben? A baráti közösségekben eltöltött időre, vagy a televízió és számítógép előtt töltött időkre? Nem lehetséges, hogy már egy hónap múlva sem fogunk emlékezni a tv műsorra, de ha egy jól sikerült rendezvényre elmegyünk, életünk végéig is szívesen gondolunk vissza rá? E baráti közösségek igenis nyitva állnak bárki számára, mindenkit egyformán szívesen látnak!
   Ennek bizonyítéka, hogy meghívást kaptam az Emődi Polgári Kör egyik megbeszélésére, amin a 2009 évi adventi ünnepségeket, és az azokkal kapcsolatos teendőket, feladatokat beszéltük meg! Mindenki önzetlenül felajánlotta munkáját, támogatását! Ki mit tudott. Ebből semmi haszna nincs semelyiküknek, csak dolgoznak, és azon elmélkednek, mit hogyan tehetnének még jobbá városunkban, és meg is teszik! Mind a négy adventi rendezvényen aktívan részt vettem, nem kellett megszakadnom a munkában, ahogyan másnak sem! Az asszonyok a díszítésben, tea, forralt bor készítésében, sütemények szervírozásában munkálkodtak, a férfiak a sátrakat állították, padokat cipeltek, de ami a lényeg, hogy mindezt közösen tették, közösen tettük, Emődért tettük!
Minden alkalommal volt egy meghitt előadás. Lehóczki István Polgármester Úr nyitóbeszédet tartott, amiket Kazárné Kalber Nikolett és Kovács Géza konferált fel, illetve saját műsoraikkal is készültek úgy adventkor, mint az egyéb nevezetes ünnepeink alkalmával! A műsorok után megvendégeltük a megjelenteket süteménnyel, teával, forró kakaóval és forralt borral! Aztán az ünneplők új élményekkel gazdagon távoztak, várakoztak a következő heti rendezvényekre, Jézus születésére! Mi, a „rendezők” elpakoltuk a kellékeket, aztán pár órás baráti beszélgetés, kellemes időtöltés következett. Izgatottan elemeztük az aktuális napot, majd megbeszéltük a következő alkalmat is.
Nagyon jó érzés volt részt venni a munkában, és még jobb érzés volt, hogy micsoda szeretettel, őszinte örömmel fogadtak be már az első alkalommal a polgári kör tagjai! Jó érzés tartozni valahová, mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki! Igazából nem egy bejegyzett szervezet a Polgári Kör, hivatalosan nem is létezik, tagdíj nincs! Ez egy olyan emberekből álló, összetartó kis csapat, akik próbálnak tenni valamit az emődi élet jobbá tételének érdekében! Egyedüli „rossz” élményem az volt, hogy mikor először találkoztam a társasággal, döbbenten láttam, hogy az átlag életkor legalább 50 év! Mi lesz, ha ők már nem lesznek? Ki fogja bevállalni az ő teendőjüket? Nem lesz megtartva egy állami ünnepünk sem? Tényleg nem lesz semmi Emődön, csak lakóközösség leszünk? Hol vannak a fiatalok? Ébredjetek, mert mi vagyunk a jövő, csak rajtunk áll, hogy szép lesz, vagy keserű! Buzdítok tehát mindenkit, hogy aktiválja magát!       Mindenkit vár a Polgári Kör, akinek ez nem felel meg, az hozzon létre saját közösséget, de ne egymás ellen, hanem egymásért dolgozzunk! Látogassuk rendezvényeinket, mert gondoljunk csak bele: Milyen érzés lehet, hogy szívvel – lélekkel dolgoznak, aztán senki nem kíváncsi a produktumukra? Nem kell becsmérelni egyik közösség műsorát sem, mert mind ingyen tevékenykednek, mind értékesek, és nélkülük még ez sem lenne! Én igenis nagy örömmel fogadom a helyi táncegyüttesek és zenekarok, énekkarok, sportegyesületek, borászok, baráti közösségek műsorait, kezdeményezéseit! Csak így tovább, szükség van rátok! 
Végezetül szeretném megköszönni a Polgári Kör minden tagjának, hogy befogadott, és mindenkit arra buzdítok, hogy 2010 évben legyünk kicsit aktívabbak Emődért, az emődiekért!
 
 

                                                                                                                             Turi Róbert

Évzáró Főnix módra

  2010.01.31. 20:39

 

Évzáró Főnix módra
 
 
   Alakulásunk óta minden második héten találkozunk, mi az Emődi Főnix Íjász Egyesület tagjai, de beszélgetni, kicsit jobban megismerni egymást nem sok alkalmunk volt, mert az edzések nem erről szólnak!
   Igaz, nem néma csendben folynak az edzések, de mélyen szántó társalgásra nem jut idő. Éppen ezért pattant ki a fejemből, hogy jó lenne valamilyen ürüggyel egy összejövetelt szervezni a Főnixek és családtagjaik részére, ahol mind együtt szórakozhatunk, beszélgethetünk. Elhatároztam, hogy rendeznünk kell egy évadzáró bulit! Igen felbuzdultam az ötleten, és Szűcs Gyula barátommal – aki egyébként az ellenőrző bizottság tagja is egyben – rögtön meg is osztottam azt. Gyulában rögtön partnerre találtam terveim megvalósításában!
   Mivel egyesületünk anyagi lehetőségei igen szerények, és nem szerettem volna, ha valamelyik tagunknak is pénzébe kerülne a részvétel, Gyulával nyakunkba vettük a várost, és több hétvégén is szponzorok után kutattunk. A legtöbb helyen nem hiába kopogtattunk, és megtapasztalhattuk az emődi vállalkozók, cégek, sőt magánszemélyek segítőkészségét, eme nehéz idők ellenére is. Mindenki támogatott, amivel tudott, általában az általuk forgalmazott termékekkel, amik nekünk tökéletesen megfeleltek! Hála nekik, minden adott volt egy jó évadzáró buli megrendezéséhez. Ekkor az egyik edzés alkalmával kihirdettem, hogy mit szeretnék elérni, és persze több tagunk, egyben barátunk is felajánlotta segítségét! Miután kitűztük a buli időpontját, felraktam a honlapunkra (www.emodifonix.gportal.hu) az eseménynaptárba és a főoldalra is, és izgatottan vártuk 2009.12.19 –e estéjét.
   Lénárt László barátom vállalta, hogy megfőzi az általam megálmodott  babgulyást, amire azért gondoltam, mert a versenyeken is legtöbbször azt főznek a résztvevőknek, mivel igencsak laktatós ételnek számít, és elkészítése nem kerül sokba.
Aznap délután felmentünk a Kastély Óvoda alatti étkezőbe Szűcs Gyulával és családjával, Lénárt Lászlóval, Lénárt Lászlónéval, Marczis Lászlóval valamint édesanyámmal Turi Kálmánnéval, hogy előkészítsük az ebédlőt. Elrendeztük az asztalokat, székeket, megterítettünk. Előkészítettük a hangtechnikát, közben a tűzhelyen fortyogó babgulyás illata lengte be az ebédlő levegőjét, igen jó étvágyat gerjesztve!
   Eljött a kezdés ideje, s egymás után jöttek a tagjaink és vendégeik, akiket különböző italokkal kínáltunk a bejáratnál. Egy rövid elnöki nyitóbeszéd, és Lehóczki István Polgármester Úr köszöntője után szervíroztuk a vacsorát, aminél életemben jobb babgulyást nem fogyasztottam, de azt hiszem ezt a többiek nevében is állíthatom! Ezután beszélgettünk, zenét hallgattunk, majd a hangulat fokozódása után táncoltunk is. A buli vége felé következett az elmaradhatatlan nótázás, majd 01:00. órakor hazamentünk pihenni, hiszen sokaknak még hátra volt a karácsonyi ajándékok vásárlása is, amit másnap intéztek el!
A bulin 45 fő jelent meg, és bár többre számítottam, ennek is nagyon örültem! Sajnos többen influenzaszerű megbetegedésben szenvedtek, azon kívül az időjárás is nagyon zordra fordult, ezért kihagyni kényszerültek a mulatságot. Külön öröm azonban számomra, hogy több szponzorunk is tiszteletét tette a vacsorán, így Matiz János és Kósa Lajos is.
Szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem Emőd Város Önkormányzatának, Lehóczki István Polgármester Úrnak, valamint az alábbiakban felsorolt támogatóinknak a számunkra 2009 évben nyújtott segítségét:    
Pongrácz 2007 BT (az emődi pékség), Karsai Ferenc és családja, Faragó Béla, Vas József, Kósa Lajos, Matiz János, Farkas István pincegazda, Budai Anita – Talléros Vegyesbolt, Veres Attila, Kiss-Patrona BT, Zsóka ABC, Petruska Ágnes, Unió Coop RT új üzlete a Városháza mögött, Lénárt Lászlóné és családja, Csík János és családja, Csécsi Barnabás, Szűcs László, Pintér Attila, Farkas László, Spák Zsolt és Csapkó László.
Köszönöm Kovács Gézának hozzánk való jóságát, aki többek között a záró buli helyszínét rendelkezésünkre bocsátotta, és mindent, amit csak módjában állt, első kérésünkre odaadott, segített nekünk!
Ezen kívül szeretném még megköszönni minden tagunknak az eddig nyújtott segítségét, támogatását, reméljük az újesztendőben is legalább ilyen sokan, és jó hangulatban tudjuk tovább folytatni a munkát, az edzéseket, s Emőd legnagyobb taglétszámú egyesületévé nőhetjük ki magunkat! 
Végül, de nem utolsó sorban: Sikerekben gazdag, boldog újévet kívánok minden tagunknak, támogatónknak és Emőd lakosságának is!
 
                                                                                              Turi Róbert az Egyesület Titkára

Éremeső a Főnixeknél

  2010.01.31. 20:37

 

Éremeső a Főnixeknél
 
  
   Városunk legfiatalabb, és egyben második legnagyobb taglétszámú egyesülete az Emődi Főnix Íjász Egyesület. Idén nyáron alakultunk meg. Az alapító tagok között vagyunk hárman, akinek már nagy gyakorlata van a versenyzésben, s szerettük volna, ha edzéseinken mindenkit fel tudunk készíteni a hasonló megmérettetésekre. Tavaly szinte minden hétvégén versenyeztem, idén kb. három versenyen indultam el a Nádi Farkas Tiszaújvárosi Íjász Egyesület színeiben, ahol gazdasági vezető vagyok. Megalakulásunktól az edzéseink időpontjai sajnos többször fedték egymást a versenyek időpontjaival, ezért nem versenyeztem. Nem sajnálom, mert én szeretek foglalkozni az emődi íjász barátaimmal. Szeretném az évek alatt szerzett tudásomat mind nagyobb mértékben átadni nekik, akik kitartóan, nagy lelkesedéssel edzenek alakulásunktól fogva. A közös munka gyümölcsözőnek bizonyult, melyre a 2009.11.21 –én, a Tiszaújvárosban székelő Sárkány SC által rendezett terem íjász versenyen elért eredményeink tették fel a koronát!
Idén már nem terveztem, hogy elindulok bármelyik íjász versenyen, de Szűcs Gyula barátom nagyon szeretett volna elmenni fent említett rendezvényre. Úgy döntöttem elkísérem, és megpróbálok pár vállalkozó szellemű Főnixet elcsábítani magunkkal. Honlapunkon értesítettem tagjainkat a lehetőségről. Szombaton 09:45 –kor indultunk Tiszaújvárosba 12 fő bátor versenyzővel. Nagyon örültem, hogy ennyien a tettek mezejére léptek, és elkísértek minket erre a mi életünkben sem rendhagyónak mondható megmérettetésre. Eddig csak 3D vadászíjász versenyeken indultunk Gyulával. A szabad ég alatt, erdőkben, mezőkön, a természet lágy ölén próbáltuk elejteni a gumiból készült élethű állatfigurákat napsütésben és esőben egyaránt, sőt még egy alkalommal éjszaka is, de a terem verseny nekünk is újdonságnak számított.
   Megérkeztünk a verseny helyszínére. A nevezés után rövid megnyitó következett, ahol ismertetésre kerültek a versenyen érvényben lévő szabályok. Hét csapatot alkottunk, ebből az egyik mi, az emődi Főnixek voltunk. A verseny három hullámban zajlott. Előbb hét kistermetű állatot kellett elejtenünk, kb. 12-15 méter távolságból, majd hét középtermetű jószág következett 20 méterről. A verseny az igazi nagyvadak elejtésével teljesedett ki, amelyeket kb. 30 méter távolságból kellett meglőnünk.
 Az emődi íjászaink teljesítménye semmiben nem maradt alul az ott megjelent 70 íjászhoz viszonyítva. Igaz a résztvevők között voltak világbajnok íjászok is, akik mint mindig, itt is kiemelkedően teljesítettek. Velük kevesen dacolhattak, de ennek ellenére büszkén vállalhattuk az elért eredményeinket. Amíg habzsoltuk a későre húzódó „estebédet”, addig a rendezők az elért pontszámokat kategóriánként összesítették. Mi vadászreflex és tradicionális íjakkal indultunk, de külön kategorizáltak minket életkor és nem szerint is. Így lehetséges, hogy kis csapatunk 5 érmet hozott el a nap végén.
Arany érmet szerzett a mindössze 5 éves Farkas Balázs, fiú mini tradicionális kategóriában.
Szintén aranyérmes lett Pap Boglárka vadászreflex íjával.
Második helyezett lett Szűcs Gyula férfi szenior vadászreflex kategóriában, legyőzve egy világbajnok harmadik helyezett ellenfelét, aki itt is harmadik lett ez alkalommal. Szűcs László szintén ezüstérmes versenyzőnké avanzsált elő kiváló teljesítményével, férfi vadászreflex kategóriában. Nagy Bence nem kevésbé kimagasló tudásával a harmadik helyezetteknek kijáró bronzérmet tudhatta magáénak vadászreflex íjával. A többi Főnix is kiválóan teljesített, de sajnos voltak akkor nálunknál ügyesebbnek bizonyuló ellenfelek is. Büszkék vagyunk dobogós helyezést elért társainkra és magunkra is mi, akiknek ott nem sikerült dobogóra állnunk: Farkas László, Csík János, Pintér Attila, Marczis László, Egyed Botond Soma, Pap Milán és jómagam!
Remélem jövőre sokkal többen tudunk részt venni versenyeken, kitartó munkánknak köszönhetően „aranyesővel” hozva dicsőséget Emődre, és az Emődi Főnix Íjász Egyesületre!
 
                                                                                                                                   Turi Róbert
 

Márton Róbert és családja, Veteránmotorok

  2009.11.01. 18:18

 

 

„Talán sikerül egyszer Veterán Motoros Múzeumot nyitni Emődön, helyi nevezetesség gyanánt…!”
 
   Számtalan érdekes hobbinak, és gyűjtő szenvedélynek élünk mi emődiek. Felkerestem gyermekkori barátomat, Márton Róbertet, aki a veterán motorok szerelmese és családjával  évtizedek óta aktívan hódol gyűjtő szenvedélyének, megőrizve a régmúlt felbecsülhetetlen értékeit, s továbbörökítve utódainknak, hogy ne csak fényképen találkozzanak azokkal!
- Róbert, hogyan kezdődött a régi motorok iránti rajongásod?
- Édesapám, Márton Géza nagy rajongója a veterán motoroknak. Testvérbátyámhoz hasonlóan ő is vett egy régi Pannónia motorkerékpárt, s miután kitöltöttem a kötelező sorkatonai szolgálatot, leszerelésem után elmentem egy veterán motoros találkozóra. Az ott látottak olyan nagy hatást gyakoroltak rám, hogy azonnal meg is vásároltam az első motoromat. Igaz, akkor még nem volt működőképes állapotban, hogy azt ne mondjam roncsként jutottam hozzá egy gyűjtőtől. Addig bütyköltem, míg működőképes nem lett. Fontos volt még, hogy korhű festést kapjon a motor, amit idős emberek elbeszélései alapján végeztettem el egy idős szakemberrel, aki egyébként még látott ilyen motorokat abban az időben, amikor még csúcstechnikának számítottak. Ezzel kezdődött a máig is tartó gyűjtőszenvedélyem!
- Ha valaki szeretne egy ilyen motort, merre induljon?
- Sajnos nem túl sok lehetőség van rá, hiszen ezek a motorok ritkaság számba mennek, már évtizedek óta nem gyártják azokat. Mégis a legegyszerűbb, leggyorsabb módja az interneten, a különböző veteránmotoros találkozókon való érdeklődés, ott mindig van pár eladó darab. Igaz ezeknek általában borsos ára van, hiszen sok-sok munka árán kerültek üzemképes állapotba. Ha azonban van az embernek türelme, sok pénzt megspórolhat, ha kisebb falvakban érdeklődik, nyitott szemmel jár. A legtöbb motoromat és alkatrészeit falusi bácsiktól hulladék árában vettem meg, vagy akár ingyen is megkaptam, persze siralmas állapotban. Ezekhez az alkatrészeket is itt szereztem be, illetve roncstelepeken. Sok alkatrészre szert lehet tenni után gyártott kivitelben is veterán börzéken, illetve a világhálón.
 Több motorom van, aminek oldalkocsijában tyúkok tojtak. Utólag bevallom, nem hittem benne, hogy valaha is sikerül beindítanom. Mégis sikerült! Ez persze nem történt volna meg édesapám segítsége nélkül, aki imádja megjavítani ezeket a régiségeket. Motorjaim állapota az ő keze munkáját dicséri. Én inkább csak ezek felkutatásában jeleskedem, mivel jelenleg csak kevés időt tudok a hobbimnak szentelni.
- Hány darab motorod van jelenleg?
- Jelen pillanatban negyvenre becsülöm a motorjaink számát, ebben már nem csak kétkerekű, hanem ún. dongó motorok is vannak, amiket kerékpárra lehet szerelni. Ezen felül is van több, egyenlőre még működésképtelen, vagy összeszerelésre váró darab.
Sokan kérdezték már, miért van nekem szükségem ennyi motorra? Van, aki a festményeket gyűjti, felakasztja a falra, és gyönyörködik benne. Én a motorjaimban szeretek gyönyörködni, és elsősorban nem motorozás céljából tartom azokat.
- Milyen idős a legrégebbi motorod?
- A legidősebb motorom egy Csepel 100/48 –as, 1948-ban készült motorkerékpár. 
- Mennyi ideig tart egy motor felújítása?
- Egy motor felújításának ideje függ az állapotától, hogy mennyi időt és pénzt tud rászánni az ember. A leghamarabb elkészült motorom egy óra alatt nyerte el végleges formáját, igaz csak festeni kellett rá pár csíkot. A leglassabban készülő példány pedig már öt éve készül.
- Gyűjteményedet milyen típusok gazdagítják?
- Vannak Dongó típusúak, amelyek az 50-es években voltak elterjedve, s dörzshajtással lendítették előre a kerékpárt. Az 50 cm3 kategóriában Simson, Riga, Verhovina, Kárpáti, Komár, Jawa Mustang, Romet különböző típusai megtalálhatóak több példányban.
 A 125 cm3 hengerűrtartalmúak között Csepel 100/48 –as, Pannónia, Danuvia, WM művek féle Csepel, van Izs 56-os, Dnyeper stb.
- Mennyire szerviz igényesek ezek a gépek?   
- A kétüteműek karburátorát pár évenként ki kell takarítani, mert az olaj lecsapódik, és eldugulhat tőle. Egyébként, ha egyszer készen vannak, már csak benzinre kell költeni!
A modern motorokhoz kevés szerelő mer hozzányúlni, speciális szerszámok kellenek, bonyolult kütyük, míg a régieket gyakorlatilag egy kalapács és csavarhúzó segítségével meg lehet javítani. Horpadásokat ki lehet kalapálni, míg egy új típusnál teljes idomcserével orvosolják a problémát.
- Tagja vagy –e valamelyik „veterán” egyesületnek, szervezetnek?
- Nem vagyok tagja, nem is tervezem. Igaz különböző veterán motor kiállításokat gazdagítottak már „kedvenceim” például Miskolcon, Girincs községben és Emődön is. Talán sikerül egyszer Veterán Motoros Múzeumot nyitni Emődön, helyi nevezetesség gyanánt, de ez még a távoli jövő zenéje, szponzorok nélkül nem is sikerülhet!
Most csak arra vágyom, hogy kislányom is folytassa ezt a hobbit, ha felnő, miként testvérem és én is édesapám nyomdokába léptünk!
 
                                                                                                                                                                                                                            Turi Róbert
 
 

Szakállas Zsolt

  2009.10.02. 15:18

 

Emődi művészek cikksorozat 2009/1. rész

   Napjainkban számtalan csatornán keresztül értesülhetünk a Föld bármely országában történtekkel, az ott élő emberek életével kapcsolatos hírekkel, pletykákkal. De mit tudunk saját környezetünkről? Tudja –e valaki, hogy milyen értékes emberek élnek városunkban, mivel foglalkoznak, mit értek el eddig és mik a céljaik? Hogyan lehetséges, hogy városunk határain túl ismerik őket, saját otthonukban pedig semmit nem tudunk róluk?
Nem titkolt célom, hogy felkeresem a kortárs emődi művészeket, és bemutatom eddigi munkásságukat egy cikksorozaton keresztül, aminek első alanya Szakállas Zsolt festőművész és dadaista költő!

Mottó: „Mindenkivel szeretném közölni, hogy létezik egy felettes valóság, mely eltörli a hétköznapok gyötrelmeit.”

- Megkérlek Zsolt, hogy mutatkozz be városunk lakóinak!
- Szakállas Zsolt vagyok. 1965-ben születtem Miskolcon. A miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban érettségiztem. A művészet iránti vonzódásom már kora gyermekkoromban megmutatkozott. Országos első helyezést értem el a Vihar című festményemmel, amelyet 14 éves koromban festettem.  Tizenhárom éve foglalkozom festészettel, műfajom az absztrakt expresszionizmus. Lelkem teleszkópján apró rezdüléseket fogok be, s ez alól a traumák töredékei sem kivételek. Időnként tudatalatti áramlatok törnek a felszínre, s én ezek kifejezésére törekszem.
- Vannak példaképeid? Ha igen, nevezz meg kérlek néhányat közülük!
- Műveimre nagy hatással voltak Willem de Kooning, Antonió Tapies, valamint Joan Miró képei. Előbbi alkotóknál a peremszubsztanciák megformálására, utóbbinál pedig a játékosság mintakészletére figyeltem föl.
-  Milyen eszközöket használsz műalkotásaid elkészítésére?
- Eszközeim tárháza elég széles: spakli, telefonkártya, gomb, cérna, csurgatásos módszer, ujjbegyek összjátéka és természetesen ecsetvonalak tarkítják alkotásaimat. Szeretek olajfestékkel bánni, ám a zománcfesték csillogó felületét ez sem éri utol.
Stílusomban egyre inkább előtérbe kerülnek a kollázsok, erőteljesen foglalkoztat az alaktalanság kérdése. A rend is káoszból született, s ez a kaotikus rend tükröződik vásznaimon, kartonjaimon, rajzaimon. A festményeket gyorsan készítem el, hasonlóan a kínai kalligráfiához. Nem szabad semmit fontolgatni, az alkotás akkor jó, ha spontán és kitörésszerű. Képeim több kiállításon szerepeltek már, első önálló kiállításomra 2007. októberében került sor a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban, a másodikra pedig 2009. májusában, szintén a Megyei Könyvtárban, de alkotásaim nívós budapesti kiállításokat is gazdagítottak.
-   Úgy tudom más művészeti ágban szintén jeleskedsz!
-   Igen, 1986 óta foglalkozom versírással.  Eleinte hagyományos stílusú verseket írtam. Műfajom a szürrealizmus és a dadaizmus lett. Mindkét műfaj alapvető írásmódja az automatikus írás, mely a kép és szókapcsolatok teljes fölszabadításával, a logika fegyelmének kiiktatásával képversek létrejöttét eredményezi. André Bretont idézve „A kép két, vagy több olyan dolog összekapcsolódásával keletkezik, melyeknek semmi közük sincs egymáshoz, s minél önkényesebb ez az összekapcsolódás, annál értékesebb a kép”.
Verseimben szívesen élek jelzőbőséggel és meghökkentő metaforákkal. A dadaista-szürrealista írásokra jellemzően alkotásaim laza szövésűek, háttérbe szorulnak a nyelvtani szabályok és hiányzik a központozás.
Művészetemre nagy hatással voltak: André Breton, Henry Michaux és Philippe Soupault szabad írásai. Kedvenc költőim: Richard Huelsenbeck, Kassák Lajos, József Attila valamint Kálnoky László.
Írásaim eddig a következő kiadványokban jelentek meg:
- az Emődi figyelő (1990-1991) és a Képkeret című folyóiratokban (1996),
- a Szemetekbe bújok (1991) és 
- az Időjelek (1992) szépirodalmi antológiákban, melyeket az Új Bekezdés Irodalmi Alkotócsoport és Művészeti Egyesület adott ki,
- az Ezredvégi Magyar Pantheon-ban (1994), mely a Kassák Kiadó gondozásában jelent meg,
- az Ó, drága fogság című antológiában (2003), mely a Boldog Jövőnkért Alapítvány gondozásában jelent meg,
- a Szelektív hulladék című irodalmi antológiában (2006), melyet a Kartc Közhasznú Kulturális Egyesület pályázata alapján adtak ki,
- a Felperzselt havak című antológiában (2008), mely az Accordia Kiadó szerkesztésében jelent meg,
- valamint az Emődi Krónikában (2008-2009).

Tagja voltam az Új Bekezdés Irodalmi Alkotócsoport és Művészeti Egyesületnek. Jelenleg a Másképp Látók Internetes Irodalmi és Művészeti Kör tagja vagyok. Alkotásaim megtekinthetők az egyesület honlapján, a www.maskepplatok.hu címen.
2009-től tagja vagyok a Revolúció elnevezésű művészeti körnek, melynek weboldalán, a
www.revolucio.eoldal.hu-n rajzaimmal és verseimmel képviselem magam.

- Hol láthatja legközelebb alkotásaidat a nagyközönség?
- Képeim 2009. novemberében a miskolci Képcsarnokban lesznek láthatók egy közös kiállításon, a Revolúció tagjainak alkotásaival együtt, továbbá szeretnék egy szürrealista-dadaista kötetet kiadni, amiben a festményeim is bemutatásra kerülnek.

Ha valakinek bármilyen kérdése lenne, a művész elérhetőségei a következők:               

  Szakállas Zsolt  Tel.:    06-20-220-9196       e-mail: szakallas@pr.hu


Turi Róbert

 

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

     
Pontos idő
     
Számláló
Indulás: 2009-07-22
     
Főnix születése
     
aktuális

2017.08.05. Bemutató Hejőbába 15:20 -kor, 12:00-tól ebéd, majd íjászat.

2017.09.09. Bemutató Hejőpapi 12:30-kor, íjászat 11:00-tól.

 

A III. Akácostavi íjászverseny (2017.04.22.) eredményei:

Fehérnép kategóriában:
12. Sallay Mónika 279pont
15. Lénárt Lászlóné 263pont

Tiszteletreméltó Úr kategóriában:
27. Rigó István 255pont


Vitéz Kategória:
10. Turi Róbert 355pont
16. Marczis László 347pont

Vadász reflex íj & Long bow íj Úr kategóriában:

13. Szűcs Gyula 359pont

21. Kasza István 302pont

 

Apród Fiú (Történelmi Íj) kategóriában:

4. Kiss Bendegúz 326pont

 

Az V.Ónodi Nyílröptető Viadal eredményei

Fehérnép kategóriában:
15. Sallay Mónika 261pont Abszolut 164.
19. Lénárt Lászlóné 251 pont Abszolut 171.

Tiszteletreméltó Úr kategóriában:
17. Rigó István 305 pont Abszolut 132.
20. Kasza István 288 pont Abszolut 146.


Vitéz Kategória:
11. Marczis Attila 430 pont Abszolut 19.
24. Turi Róbert 396 pont Abszolut 40.
39. Tarnóczi József 365 pont Abszolut 75.
59. Marczis László 331 pont Abszolut 113.

Csapat-verseny Vándordij eredménye  (17 egyesületből)
8. Emődi Főnix Íjász Egyesület 1191 pont
Gratulálunk!


http://atillasolymai.hu/component/content/article/461-az-vonodi-nyilroeptet-viadal-eredmenyei

A 2015.04.25-ei Akácos-tavi íjász verseny eredményei:
http://www.atillasolymai.hu/component/content/article/9-hirek/443-i-akacos-tavi-ijaszversenges-eredmebnyei


Fehérnép kategóriában:

10 Lénárt Lászlóné Emődi Főnix 207 31,8%

Vitéz kategóriában:

1 Nahóczki Péter egyéni 546 84,0%
32 Turi Róbert Emődi Főnix 329 50,6%
64 Marczis László Emődi Főnix 270 41,5%
78 Marczis Attila Egyéni 248 38,2%

Tisztelere méltó úr kategóriában:

28 Rigó István Emődi Főnix 249 38,3%

Abszolút:

1 Nahóczki Péter egyéni 546 84,0%
62 Turi Róbert Emődi Főnix 329 50,6%
123 Marczis László Emődi Főnix 270 41,5%
152 Rigó István Emődi Főnix 249 38,3%
155 Marczis Attila Egyéni 248 38,2%
194 Lénárt Lászlóné Emődi Főnix 207 31,8%
247 Fekete Sándor ifj. egyéni 56 8,6%


2014.02.15-én rendezték meg a VIII. Farsangi Fánklövő Örömíjász versenyt Tiszafüreden. Egyesületünket Lénárt Lászlóné És Szűcs Gyula képviselte.
Eredményeik: fehérnép kategóriában Lénárt Lászlóné 14. helyezett, Bölcs kategóriában Szűcs Gyula 2. helyezett
Gratulálunk, és köszönjük, hogy képviselték Egyesületünket és Emődöt!

//oromijaszverseny.gportal.hu/gindex.php?pg=36210198&nid=6488425


A Muhi íjász versenyen készült képek már a galériában!

A Muhi íjász verseny eredményei itt:
http://atillasolymai.hu/component/content/article/3-egyesueleti-hirek/309-iii-muhi-toertenelmi-ijaszverseny-vegeredmenye

Isaszeg 2013. 04. 28.BPM régiós sorozat 3D íjászversenyén, első helyezést ért Ambrus Sándor felnőtt CB kategóriában.

 

Lénárt Lászlóné első helyezést ért el hétvégén az Oszláron megrendezett 3D íjász versenyen. A versenyen egyesületünket képviselte Szűcs Gyula és Kasza István is. Ők sajnos nem éremmel a nyakukban tértek haza, de nagyon szépen teljesítettek!  Gratulálunk!


Az ónodi verseny eredményei:

www.atillasolymai.hu/component/content/article/3-egyesueleti-hirek/245-ii-onodi-nyilroeptet-viadal-eredmenyei

Midőn elérkezvén Napisten (június) havának 23. napja, a Nyékládházi Hagyományőrző Íjász Egyesület jóvoltából Történelmi íjász megmérettetés rendeztetett.
Eredményeink ABC sorrendben:
Kategóriájában arany érmet nyert: Lehóczki Balázs, Pintér Attila, Sallay Mónika, Szűcs Gyula

Kategóriájában ezüst érmet nyert: Barczi Emánuel, Kasza István,Lehóczki Tamás, Lénárt Lászlóné, Pintér Attiláné

Gratulálunk a nyerteseknek!
 A húsvéti képek a galériában megtekinthetők!

 

Indiai csillag születik:
http://www.youtube.com/watch?v=da4L5BYdCcY


Egy kis vidámság...:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=dZIbAkCuSs8

 


Az ónodi verseny eredményei:
http://atillasolymai.hu/component/content/article/10-egyeb/116-i-onodi-nyilroeptet-viadal-eredmenyi


 

A Vattán tartott bemutatónkon készült képek megtekinthetőek a képgalériában!

 

Kasza István 12. lett az egri Bornemissza kupán Senior tradis kategóriában a Főnix szineiben. (Egyébként tudjátok, ő vadászrefivel lő, másodszor volt a kezében tradis íj!) Gratulálunk! Képek a galériában!

 

http://www.emod.eu/

 

Muhi video:

http://www.youtube.com/watch?v=GeGJ3n95EVo

A Muhi verseny eredményei (Képek a galériánkban!):

http://www.nyekiijasz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=224:toertenelmi-ijaszverseny-muhi-eredmenyek&catid=2:minden

Gratulálok minden résztvevőnek!

http://www.youtube.com/watch?v=D_4aUR1V4M4&feature=related

 

 http://videa.hu/videok/film-animacio/mogy2010-karikasostor-bemutato-baranta-bosztor-bosztorpuszta-GYGINbwmf1dUdvSZ 

 

http://istvandr.kiszely.hu/ostortenet/index.html

 II. Országos Történelmi Íjászverseny
http://nyekiijasz.hu/index.php?option=com_eventlist&view=eventlist&Itemid=11
2011. július 23., 8:00
Helyszín: Nyékládháza
  

//vityuka.gportal.hu/

Az NFK III. fordulóján készült képek, báli fotók a képgalériában megtekinthetők! Ha van még valakinek képe bármelyik rendezvényről, az kérem juttassa el hozzám, hogy azokat is feltölthessem a képgalériába!
Köszönöm!
  A verseny ereményei letölthetők a
www.nadifarkas.extra.hu címen a A Nádi farkas Kupa III. fordulójának eredményei menüpont alatt!
Gratulálunk!

 

A főzőversenyen különdíjas lett a Széptüzek Lángja Gulyásunk!
Képek a galériában!

Főnix hétvége a Harsány Kalandparkban: képek a képgalériában!

Fafaragás mesterfokon:
http://www.youtube.com/watch?v=0hgdNjYdxpI&feature=related

Így készült:
http://www.youtube.com/watch?v=_nPL4ODXxxM&feature=related

Harsányi versenyről cikk a Boon-on:

http://www.boon.hu/hirek/SPORT/cikk/ijasz-verseny-a-kalandparkban/cn/news-20100628-02582462

  A 2010.05.15-ei Nádifarkas kupa eredményei:
http://www.nadifarkas.extra.hu/dok/2010_harsany_1_fordulo.xls

Csak 18 éven felülieknek! Ezért fontos a fegyelem, senki ne próbálkozzon ilyen ostobasággal!
http://exit24.hu/cikk/Halal_a_Csillag_szuletikben

 

 

Barninak, Attilának ajánlom:http://www.youtube.com/watch?v=NQChT7upxKU&feature=related

 

Ezt jó lenne már tudni:
http://www.youtube.com/watch?v=IKq5jOefOPU&feature=related

 

http://www.hun-web.hu/Sport/Ijaszat/
 

 

     
Innen - onnan

Aki ért a hagyományos képző és népművészethez (festés, fazekasság, fafaragás, hímzés, kosárfonás, gyöngyözés, szövés, csuhé vagy kosárfonás), és van kedve ezeket gyakorolni, annak várjuk jelentkezését!
Császár Valéria Emőd, Rákóczi u. 19.

Tel.:20/260-1406

 

 

     
Tartalom

Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!    *****    RIZLINGDAYS BLOG ! MAKEUP, STUDY TIPS AND ALLDAYS FOR YOU ABOUT ME    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    REAVER GROVE | urban fantasy frpg